The Litas – Irna Peco

irna1Irna Peco (23) je student Psihologije i sociologije. Neki bi rekli ”otkud sad to”, ali kako svi dobro znamo, bajkeri se ne dele po tome ko i šta radi, već koji motocikl vozi. O zacrtanim željama, ciljevima, utiscima, prvi susret sa dvotočkašem kao i o tome kako su reagovali nejbliži, Irna je rekla… 

-Moj prvi pravi i bliski susret sa motociklom je bio prije nekih 7-8 godina. Riječ je o dobrom prijatelju mojih roditelja, a danas i mom dobrom drugu, a on vozi i tada je vozio Hondu CBR 600 F.  Ja sam toga gospodina tada prvi put i upoznala. I kada dobijete idealan omjer između ličnosti sa kojom po prvi put stupate u kontakt i dojma da on vozi savršenstvo sa dva točka, kako ne poželjti nešto slično? Naravno bila sam zadivljena, ostavilo je na mene veliki utisak i snažno zacrtanu želju i jasan cilj da i sama moram, čim prije, voziti nešto tako savršeno, jedinstveno, moćno. Jer ne može se o nečemu što je bezveze pričati sa tolikim žarom i sjajem u očima.

irna2

Prvi kilometri su bili napravljeni na Keewayu 125ccm, čiji je vlasnik također  jedan od mojih prijatelja. Osjećaj je bio fascinantan. Toliko radosti, samopouzdanja i ushićenja rijetko se skupi u nekoliko minuta.

Odmah nakon prvih iskustava sa motociklima, sa nekih 19.g. Znala sam da ću čim budem u mogućnosti, sigurno polagati za motocikl, i da ću se za to boriti i žrtvovati koliko god to bude potrebno.

Prvi motocikl je bio dvotaktni Suzuki RG Gamma 125ccm. Kupila sam ga sasvim neočekivano i iznenadno, nakon što sam dobila nagradu FBiH za najbolje studente u državi koja je na moju sreću bila u novčanom obliku. Do sada sam posjedovala 3. Suzuki RG Gamma 125, Suzuki GS 500 i motocikl koji trenutno vozim Yamaha Thundercat 600 ccm.

Za sada me veoma privlači Kawasaki ZX6-R model 636, 2005. g.

U glavnom u nevjerici. Moji najbliži nisu ni slutili da ću doista uspijeti sebi samostalno priuštiti motocikl, te da ću se moći brinuti o njemu i izvršavati sve obaveze koje sa istim dolaze u paketu.

irna3Po prvi motor sam otišla sasvim sama i samo ga dovezla kući. Po njega sam išla čak 400km od kuće i kupila ga bez obzira što nisam znala voziti. Nisam ga čak ni probala. Samo sam znala da ga moram imati. Utovarila, napravila ugovor, platila i otišla. A za iskustvo ću lako.

Moja ljubav prema dvotočkašima je familiji bila sasvim čudna jer nitko od moje familije ne vozi, ne posjeduje i ne voli motocikle u toj mjeri. Od kud to meni, i sama se zapitam…

U stilu…“Nemoj da te netko prevari“ 😉

U koliko nekoga volite podrazumjeva se da brinete, pogotovo kada je prilično opasan hobi u pitanju. I ta briga svima nama u jednu ruku laska jer je potvrda da je nekome doista stalo do vas i da želi da vas sačuva, pogotovo ako ste „lude glave“ pa ulijećete u krivine kao blesavi pa njemu ljudi govore da vam kaže da smanjite malo, „prebrzo vozite“, „riskirate život bespotrebno“ i tome slično. Poenta je da je dobronamjerno i da sam na toj brizi zahvala, bila ona pretjerana ili ne. Drago mu je u svakom slučaju, znam da je ponosan koliko i zabrinut.

Druga najveća preokupacija je akademsko obrazovanje. Ulažem jako puno vremena i truda kako se sutra ne bih stidjela svoga zvanja i diplome. Da je mogu opravdati svojim radom i ponositi se njome.

Zimi imam stipendiju jer sam student, a motor koristim kao prevozno sredstvo do fakulteta jer vozarim…pravim 100tinjak km samo u tu svrhu skoro svaki dan. Putne troškove koje svakako imam pretvaram u užitak. A ljeti, kada nemam fax-a, i kada imam skoro 4 mjeseca slobodno, radim sezonske poslove. Nekoliko godina sam radila kao pomoćni kuhar na moru, a od ove sezone sam bila pomoćni mehaničar u mehaničarskoj radnji namjenjenoj samo za servis i opravke motocikla, trudeći se da osim zarađenoga novca, usvojim što više znanja koje ću, nadam se jednoga dana, moći primjeniti na vlastitom motociklu, pa možda i na drugima…posao za 10.

irna4

irna5

irna6

irna7

 

Autor: Admin, www.motoskupovi.com


post scriptum:

motoskupovi.com ne odvaja i ne razlikuje bajkere prema polu, svi smo ravnopravni i isti, mi ovim primerom želimo da damo punu podršku svim devojkama/ženama koje zbog predrasuda svoje snove ostavljaju da to i dalje budu, snovi. Oživite i živite svoje snove, život je jedan.