Šta videti i posetiti u Sloveniji?

Read-in-English-min


Svaki putnik koji dođe u Sloveniju pita se kako je tako puno raznolikosti stalo na tako malu teritoriju: kraške pećine Postojinska jama i Škocjanska jama, prelepe visoke planine sa skijaškim stazama u Kranjskoj Gori i Bohinju, planinsko jezero na Bledu, i more u Portorožu. Ako ovome dodamo i srednjovekovne gradove Piran i Ljubljanu, mirno okruženje, gostoprimstvo meštana i ukusnu kuhinju, jasno je da je Slovenija mesto gde se mogu opustiti duša i telo.

Every traveler who arrives in Slovenia is asked how so diverse it is to be found on such a small territory: the Karst caves of Postojna Caves and the Škocjan Caves, beautiful mountains with ski trails in Kranjska Gora and Bohinj, mountain lake in Bled and the sea in Portoroz. If we add to this the medieval towns of Piran and Ljubljana, the peaceful environment, the hospitality of the locals and the delicious cuisine, it is clear that Slovenia is a place where the soul and the body can relax. >>>Continue reading the web page in English


Grad Ljubljana

sl.1 Ljubljana-min

Ljubljana je glavni grad Slovenije i potpuno je drugačiji od ostalih eks-ju gradova. Ima bogatu istoriju, lepu arhitekturu, kulturna zdanja, parkove i bašte. Grad je mali, ali nudi brojne sadržaje. Stanovnici Ljubljane se, kroz centar grada, kreću privatnim biciklima, a postoje uslužni bicikli koji su u sklopu gradskog prevoza, za koje plaćate kartu i uzimate ga/ostavljate ih na nekoj od staničnih tačaka. Staro gradsko jezgro i stari ljubljanski grad možete da obiđete peške za jedan dan, pa je ova destinacija idealna za vikend putovanje.

Ljubljanski grad se tokom vekova menjao, ali on je, i definitivno će ostati, simbol glavnog grada Slovenije. Ljubljanski grad je nekada bio zamak, kasnije rezidencija vladara i, na kraju, zatvor. Nekoliko puta je rekonstruisan, oslikavan i obnavljan.

U centru Ljubljane žičarom ili laganom šetnjom jednostavno možete doći do magičnog srednjovekovnog zamka koji će vas vratiti unazad kroz vreme otkrivajući neverovatni pogled na grad. Posetite neki od mnogih kulturnih događaja ili večerajte u jednom od restorana dvorca. Šta videti u Ljubljani možete pogledati >>>OVDE


Bled

sl.2 bled-min

Bled je na spisku različitih top lista najlepših jezera sveta. U sredini jezera se nalazi ostrvce sa crkvom do kog se može doći drvenim čamčićem. Iznad jezera, nalazi se dvorac sa kog je pogled na Bled očaravajući. Do njega vodi veliki broj stepenika, pa se pripremite na dvadesetominutno penjanje. Probajte čuvenu bledsku kremšnitu, takvu sigurno nikada niste jeli.


Bohinj i slap Savica

sl.3 savica-min

Bohinj i slap Savica: Nedaleko od Bleda, nalazi se Bohinjsko jezero. Ovo ledničko jezero je površinski veće od Bleda, a voda u njemu je hladnija, no i čistija za kupanje. Priroda oko Bohinja je netaknuta. Pratite putokaze i dođite do slapa Savica, izvora Save Bohinjke, koja prilikom spajanja sa Savom Dolinkom u Sloveniji, čini početak upravo one Save koja prolazi kroz Beograd. Popnite se kejbl gondolom na planinu Vogel i uživajte u pogledu na Bohinjsko jezero.


Piran

sl.4 piran-min

Piran: Kameni grad sa mletačkim arhitektonskim zdanjima, uskih ulica i raznobojnih zgrada, smešten na Piranskom poluostrvu, istorijsko je blago slovenačkog primorja. Zanimljivost je da se u Piranu, na obali, nalazi spomenik srpskom advertajzing magu, Draganu Sakanu.


Lipica

sl.5 lipicaner-min

Lipica je mesto blizu slovenačkog primorja, odakle potiču Lipicaneri, čuveni konji, bele dlake i elegantne građe. Kobilarna je osnovana 1580. godine i danas ima istu namenu, uzgoj konja, ali je i turistička atrakcija, jer svakodnevno nudi obilazak kobilarne, poznatih konja, muzeja, ali i atrakciju poput čuvene predstave “Lipička škola jahanja”, kada konji sa svojim džokejima, svečano obučenim, bukvalno plešu uz muziku.


Postojnska jama 

sl.6 jama-min

Postojnska jama je u dužini od oko 5 km otvorena za turiste (inače je dugačka oko 22 km) i jedna je od najlepših pećina na svetu. U njoj se mogu videti različite podzemne dvorane raznovrsnih boja, te pećinski ukrasi svih mogućih oblika i impozantnog izgleda, ali ono što je najzabavnije jeste vožnja vozićem 3.5 km do unutrašnjosti pećine. U jami možete videti čuvenu čovečju ribicu. Cena je malo viša, oko 20 evra za obilazak (uz vodiča) od 90 minuta, ali zaista vredi svakog centa.


Predjamski grad

sl.7 predjamski-min

Predjamski grad je udaljen 9 km od Postojnske jame, i nalazi se u pećini jednim svojim delom, dok ostatak grada viri iz pećine. Danas je ovaj grad – zamak muzej u koji, kada uđete, imate utisak da ste u 12. veku, vremenu kada je i izgrađen.


Kranjska gora 

sl.8 kranjska-min

Kranjska gora je atraktivno mesto za skijaše. Ima 20 km skijaških staza i oko isto toliko žičara. Zimi se otvara prirodno klizalište na Jasna jezeru. Blizu je i čuvena skakaonica Planica. Gradić nudi restorane, lokale i raznovrsne događaje, tako da nije monoton i dosadan. Ukoliko se odlučite za skijanje na ovom delu Alpa, nećete zažaliti.


Soča i okolina

sl.9 soca-min

Soča i okolina: Reka Soča je jedna od najhladnijih i najlepših reka u Sloveniji. Njena dužina kroz Sloveniju je 95 km (i još 42 km kroz Italiju). Iako na njoj možete uživati, raftingovati, prelaziti je zip lajnom ili se baviti nekim drugim ekstremnim sportom, savetujemo vam i obilazak njene okoline. U malom i interesantnom gradu Bovcu, u turističkom info point-u pogledajte prospekte i odlučite šta vas najviše privlači za obilazak. Mi savetujemo Tolminska korita i slap Kozjak.


Velika planina

sl.10 velika-planina-min

Iz gradića Kamnik, kejbl gondolom ćete doći u raj drvenih kućica, prirodnih pašnjaka i planinskog vazduha. Bacite se na pešačku turu do neke od brojnih znamenitosti, a zatim se zasitite poznatim planinskim, slovenačkim jelom – štrukljima.


Stara trta

sl.11 stara trta-min

 Najstarija vinova loza na svetu nalazi se u Mariboru, na obali reke Drave, a već više od četiri veka odoleva prirodnim i drugim nepogodama poput ratova i požara, a upisana je i u Ginisovu knjigu rekorda.

Vinova loza, nazvana “Stara trta”, daje i sada – uprkos četvorovekovnoj starosti – oko 50 kilograma grožđa godišnje, od čega se proizvode male količine vina koje nije na prodaju i pije se samo u raznim prigodnim prilikama.

Muzej stare trte je u Mariboru uz čiju južnu fasadu ta loza raste. To znači da je ta zgrada čak i starija od četiri veka stare loze. Muzej, koji je tu namenu dobio 2007. godine, danas je centar vinskih manifestacija u Sloveniji, a u njemu se mogu degustirati i kupiti veoma kvalitetna vina.


Izola

sl.12 Izola-min

Kada je reč o primorskim mestima za kupanje, Slovenci rado preporučuju plažu od sitnog šljunka Simonov zaliv ili Belvedere u Izoli. Ona je bila opasana zidinama koje su početkom 19. veka bile srušene, kada je ostrvo spojeno sa kopnom. Izola je poznata po palati iz 1781. godine, crkvi Svetog Mavra, drvoredu sa poslastičarnicama, Uličnom muzeju, marini, Železničkom muzeju, biciklističkoj stazi..


Portorož 

sl.13 Portoroz-min

S’ obzirom da u Portorožu živi puno Italijana, italijanski je zvanični jezik, a valuta evro. Tokom godine, ima čak 2346 sunačnih sati. Prosečna temperatura vazduha iznosi oko 30 stepeni. Mediternska klima stvorila je povoljne uslove za razvoj turizma. U neposrednoj blizini grada Sečovlju, nalazi se aerodrom Portorož.

Za Portorož se zna od rimskog doba, o čemu svedoče arheološka nalazišta pristaništa i mesta na kojima se uzgajala, lovila i prodavala riba. Od 568. godine bio je napadan od strane Longobrada, Germana i Slovena. Nakon toga, došlo je do naseljavanja grofova i povezivanja sa Venecijom (Mleci), koja je gospodarila Jadranom. Sa dolaskom venecijanske vlasti, izgrađena je crkva Svete Marije od Rozarija.

Do kraja XIX veka Portorož je bio malo ribarsko mesto, u kome su radile i solane. Solane su danas napuštene, ali je salinitet kao i bogatstvo vodom i blatom doprinelo da se razvije banjski turizam. Poznato je da je Slovenija puno uložila u razvoj svojih toplica, pa su Terme u Sloveniji prepune wellness I spa centara čest izbor naših banjskih turista. Banjski turizam se razvijao od kraja XIX veka kada je osnovano udruženje društvo Società stabilimento balneare di Pirano, odnosno kupalište Pirana. Ovo udruženje izgradilo je prvi hotel i kupalište. Vremenom je izgrađen veliki broj turističkih objekata, zahvaljujući kojima je Portorož postao i značajna turistička destinacija za letovanje u Sloveniji.


U Sloveniji ima dosta moto klubova koje možete posetiti, a bazu podataka klubova u Sloveniji možete pogledati >>> OVDE


Najlepša-mesta-Hrvatska-min

Najlepša-mesta-u-Bosni-min

Najlepše-u-SRBIJI-min

Najlepša-mesta-u-Crnoj-Gori-min

MAKEDONIJA-min

..