Istorija prišivka ‘’DIAMOND 13’’ & ‘’1%er’’

13

”Diamond 13”

Mnogo je u javnosti polemike i rasprave o tome šta znači prišivak sa brojem ‘’13’’ ili ti ‘’Diamond 13’’ prišivak. Ako pitate 10-tak bajkera šta ovaj prišivak označava, svi oni će vam dati različita objašnjenja.

Dakle radi se o tome da ljudi ne znaju šta broj ‘’13’’zapravo znači.

Neki će reći da ‘’13’’ označava slovo ‘’M’’ kao 13-to slovo alfabeta kao ‘’motorcycle’’,’’marihuana’’ ili neka druga droga koja počinje slovom ‘’M’’.

Neki će reći da broj ‘’13’’označava ‘’12 porotnika i 1 sudija meni mogu da sude’’.

Naravno, ništa od svega ovoga nije tačno.

Zapitajte se samo zašto neki prišivci imaju toliko različita značenja. Kad je to slučaj onda svakako postoji neko drugo logično objašnjenje, odnosno objašnjenje koje ima pravo značenje, a nije poznato u dovoljnoj meri.

Da bi objasnili prišivak ‘’13’’, moramo se osvrnuti i vratiti se na same korene, a u ovom povratku podsetićemo se nekih stvari koje smo već objasnili ranije.

Dakle, prišivak ‘’Diamond 13’’ je da kažemo osnovan ili počeo da se koristi u Južnoj Kaliforniji u ranim ’30-tim godinama, kao anti- ‘’AMA’’ prišivak (AMA- American Motorcycle Association)

American_Motorcyclist_Association_(logo).jpg

Logo Američke moto asocijacije

Ovaj ‘’Diamond 13’’ prišivak su prvi počeli da koriste takozvani ‘’Outlaw’’ klubovi.

Šta to u stvarnosti znači ‘’Outlaw’’?

Američka moto asocijacija je zapravo htela da pod kontrolu stavi sve moto klubove u Americi. Pod ovim mislimo na ‘’MC’’ klubove, ‘’RC’’klubove, razna udruženja ljubitelja motora ( kod nas poznatiji kao MK klubovi) ali i  one moto klubove koji su u stvari bili sportski moto klubovi.

I kako bajkerski kodeks ovako nešto nije podržavao, javio se bunt odredjenih MC klubova.

Broj ‘’13’’ na prišivku označava Top 13 ‘’Outlaw’’ klubova u Južnoj Kaliforniji. Ovih Top 13 klubova koji su inače bili i trkački klubovi, su nagrađeni prišivkom i trofejom i to od strane ‘’Outlaw’’ trkačke Federacije Južne Kalifornije, čime su i zvanično postali ‘’Diamond 13’’. Sve ovo se odigravalo u ranim ’60-tim, kada je u stvari ‘’Diamond 13’’ postao 1% od onih 99% klubova koji su bili u Američkoj Moto Asocijaciji. U to vreme, a uporedo sa zvanično registrovanom  Američkom asocijacijom, postojala je i nezvanična Moto Federacija koja je i nastala isključivo kao bunt ovoj prvoj.

Danas su ove Moto Federacije poznatije kao MC Unije koje odlično komuniciraju između sebe u čitavom svetu.

1939 S.C.O.F. Trophy awarded to the Moonshiners MC

1939 S.C.O.F. Trophy awarded to the Moonshiners MC

Broj ‘’13’’ se uveliko koristio ’60-tih godina kao ‘’Outlaw’’ symbol. Inicijativom članova Hells Angels, počinje tranzicija ili polako smenjivanje broja ‘’13’’ u oznaku ‘’1% Diamond’’. Već ’70-tih godina prišivak ‘’1%’’ počinje da biva standardni prišivak na prednjoj strani prsluka MC klubova.

1%

‘’1% Diamond’’

Ova tranzicija broja ‘’13’’ u ‘’1%’’ nije zasnovana samo na ovoj priči sa Američkom Moto Asocojacijom, tu je i dogadjaj iz 1947godine kada je  ‘’AMA’’ posle incidenta u Hollister California izjavila da su samo jedan posto motorista “bad guys” dok je ostalih 99% “good people”. Incident se desio u periodu od 3. do 6. jula 1947 godine, kada su se bajkeri, koji su došli na godišnju proslavu 4.Jula/Srpnja (Dan Nezavisnosti SAD ), pobunili zbog hapšenja nekolicine od njih i uvođenja policijskog časa u gradu. Javnost je tada bila šokirana događajem i policijskim izveštajem o istome i tada se oglasila AMA poznatom 1% er definicijom.

Bilo kako bilo, prišivak sa brojem ‘’13’’ je svakako predhodnica prišivka ‘’1%er’’ i kao takav se kod nekih MC klubova pojavljuje zajedno sa ‘’1%’’ i to kao dva posebna prišivka.

Hells Angels MC with a 13 patchs1

Hells Angels MC sa prišivkom “13”  

Hells Angels MC mid 1960's 13 patch

Hells Angels MC  1960-te, prišivak “13”

Hells Angels M.C. 1965

Hells Angels M.C. 1965

Hells Angels MC mid 1960's with one of the first 1% patch placements worn on the back due to 13 patch on front

Hells Angels MC mid 1960-te,  prišivak “1%”  se  nosio pozadi dok prišivak  “13” je bio postavljen napred