Bajkerski kodeks

KODEKS

Nekada su svi bajkeri imali zajedničku nit, neizgovoreni etički kod i ponašanje koje je prevazilazilo reči koje se zasnivalo na postupcima. Nikad nije napisana knjiga o bajkerskom kodeksu ponašanja i nikad i nije bilo potrebe za njom. Ali vremena se menjaju i čini se da dolaze neki novi motociklisti.

Danas kada vidite motociklistu kako juri, najverovatnije je da će biti u majici kratkih rukava, u nekakvim pantalonicama i sa patikama na nogama. I bajker najgrubljeg, najčvršćeg izgleda pored kojeg ćete se zaustaviti je najverovatnije doktor ili advokat i moguće je da nosi Roleks ispod sve te kože. Nema ništa pogrešno u tome, sve dok ovi novi motociklisti znaju kodeks koji su stvarali old-tajmeri i generacije pre njih.

Biti bajker je značilo imati dovoljno kreativnosti i pretvoriti krntiju, koristeći samo inovativnost i inspiraciju, u jedistvenu mašinu koja pleni pažnju, a onda rizikovati vlastiti život na asfaltu jureći na istoj mašini koju ste sami napravili sa ponosom. Bajkeri su nosili kožu i bili masni jer su znali da je zlobnicima pregaziti ih čas posla, tako da su morali da izgledaju zastrašujuće.

Bili su vrsta okrenuta sebi, bez sindikata, bez grupe koja ih podržava, u mnogim slučajevima bez porodice. Morali su uspeti u sopstvenom svetu, protiv svih pravila, protiv ‘’mainstream’’ društva, i protiv svih izgleda za uspeh.

Preživeli su i napredovali zbog bajkerskog kodeksa i nikad nisu trpili sranja niotkoga. Na starijima je da uče mlađe. S tim na umu, dajemo vam osnovna pravila ponašanja na dva točka.

Pazite dobro, braćo i sestre, jer je naš kodeks svetinja ispunjen čašću i lojalnošću, onakvom kakva nije viđena od doba vitezova:

NE TRPI SRANJA!

Budi dobar prema ženama, deci i životinjama, ali ne trpi sranja. To je najvažniji preduslov ako se želiš zvati bajkerom. To je u vezi sa respektom i čašću. Svako može biti budala tankih nerava. Budi kul, zauzmi stav i neka tvoja dela prate ono što kažeš.

NIKAD NE LAŽI, NE VARAJ I NE KRADI!

Drugi način da se ovo kaže je uvek govori istinu. Bajkeri su uvek loši prljavi i masni momci u filmovima, ali svaki pravi bajker zna da ga njegova reč obavezuje. Tvoja reč je jedina stvar na ovom svetu koja 100% pripada tebi. Čuvaj je sa oprezom i budi plemenit.

NE CINKAJ!

Ako vidiš nepravdu, bori se protiv nje, ako išta vrediš. Sam ćeš se starati o problemima i nikad nemoj osetiti potrebu da nekog drugog cinkaš. Cinkaroši su najniži oblik života na planeti, odmah pored kradljivaca motora.

NE CMIZDRI!

Apsolutno niko ne poštuje niti voli onoga ko cmizdri. Drugi način da se ovo kaže je, izdrži to vreme u blatu. Drugi način da se o ovom misli je, “Ne pravi veliku frku oko sitnica” većina životnih malih neugodnosti se ionako na kraju same od sebe srede, cmizdrio ti ili ne. Glavu gore, majku mu! Bajker si, nisi crv …

NIKAD NE PRIZNAJ PORAZ I NIKAD NEMOJ ODUSTATI!

Bilo da je tuča, debata, ili poslovni dogovor, nebitno kako gusto postane, bajker nikad ne odustaje.

POMAŽI DRUGIMA!

Kad je brat ili sestra u kvaru pored puta, uvek se zaustavi i pomozi im. Čak i kao moralna podrška, ako je to sve što možeš pružiti, bolje nego da samo prođeš pored. Zapamti život je putovanje, vožnja, a ne stizanje na destinaciju. Već si tamo. I nemoj samo pomagati bajkerima, pokaži svetu da smo bolji nego imidž koji nas prati. Ljubaznost ne košta ništa ali ti daje sve.

 DRŽI DO SEBE!

Uradi ono što kažeš da ćeš uraditi, budi tamo kad kažeš da ćeš biti. To se zove integritet. Ovo se takođe odnosi za zauzimanje stava. “You’ve got to stand for something or you’ll fall for anything.”

ŽIVOT NIJE VEŽBA!

Da, ovo nije proba kostima. Ovo je život – izađi i grizi velike komade njega. Nemaš vremena za gubljenje i bajkeri ne stoje i ne čekaju da im zabava dođe na noge. Živi se samo jednom. Sutra možeš poginuti, zahvaljujući nekom ko je zaspao za volanom. Živi sad, uzmi maksimum od svakog trenutka.

Ako se želiš voziti okolo u  havajskoj košulji i sandalama, samo napred, ali ako ti je namera već da izgledaš kao idiot, barem se nemoj ponašati kao idiot. Ova uputstva su samo osnove, mnogo više je potrebno da se bude bajker od toga da se samo kupi motor. Ako samo kupiš motor, ti si motociklista.

Biti bajker je način života, ponosan način života koji delimo sa strašću za otvorenim putem.